суботу, 25 листопада 2023 р.

Міжнародний день протидії насильству щодо жінок. Теорія соціології як основа для розуміння природи насилля

Насильство щодо жінок приймає різні форми: фізичне, психологічне, економічне та сексуальне. Це не лише проблема конкретної особистості, а й соціальна проблема. Відповідальність за подолання цих форм насильства лежить на всіх нас, як членах суспільства. 


За ініціативи Генеральної Асамблеї ООН з 1999 року щорічно 25 листопада відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Відтоді уряди багатьох країн світу та громадські організації привертають увагу до цієї проблеми з метою боротьби проти такого явища, як насильство. 

Цей день призначений для привернення уваги до проблеми насильства, з якою стикаються жінки по всьому світу. Він спрямований на те, щоб підтримати боротьбу з насильством, підвищити свідомість громадськості й сприяти змінам у законодавстві та практицам, спрямованим на захист прав жінок.

Завдяки науковим дослідженням у сфері соціології, психології, кримінології ми маємо можливість краще розуміти корені насильства щодо жінок, виявляти його прояви в суспільстві та розробляти стратегії запобігання. 

Викладачами і студентами соціологічного факультету ця тема досліджується в рамках начальних курсів з Соціології, Сучасних соціологічних теорій, Основ гендеру, Медіапсихології, Комунікативних практик соціального підприємництва та інших.

Вивчаючи та аналізуючі соціологічні теорії Г. Зіммеля, Р. Дорендорфа, Л. Козера, Т. Парсонса, Р. Мертона студенти стають обізнаними в природі насильства і спроможними протистояти йому. 

Піддубна Аліна, СМК-42

Немає коментарів:

Дописати коментар