неділю, 7 квітня 2024 р.

«Мова війни: академічний, медійний, мистецький та повсякденний дискурси» - ХVІІІ Якубинська наукова сесія 2024


5 квітня 2024 року співробітники і випускники кафедри представили результати своїх досліджень з особливо актуальної теми «Мова війни: академічний, медійний, мистецький та повсякденний дискурси» в рамках роботи ХVІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Якубинська наукова сесія». Попри складнощі, пов'язані з нестабільним зв'язком у воєнний час, організатори конференції змогли зібрати провідних вчених та спікерів і створити всі необхідні умови для представлення соціологічною спільнотою України та Польші результатів своїх досліджень. 

Конференція складалася з трьох секцій за темами: Секція 1 "ДОЛАЮЧИ НІМОТНІСТЬ: УКРАЇНЦІ ПРО ВІЙНУ З РОСІЄЮ", Секція 2 "ОСКАРОНОСНА УКРАЇНСЬКА МУЗА ПРОТИ ГАРМАТ ВІЙНИ: ВСЕ ДЛЯ ФРОНТУ, ВСЕ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ", Секція 3 "УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО В ОПТИЦІ ВІЙНИ: СОЦІОЛОГІЧНИЙ ВИМІР". Загалом у секціях конференції взяли участь біля 60 науковців. Співробітники кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій представили свої доповіді в кожній із секцій конференції.

Академік НАН України Віль Бакіров почав конференцію зі спогадів про Олену Олександрівну Якубу, засновницю Харківської соціологічної школи, ініціаторку відкриття та першу завідувачку кафедри соціології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна (1980-2001), меморіалом якої є ця щорічна конференція.

Професорка Лариса Хижняк підняла важливе питання рідної мови, її значущості та ролі в умовах війни, зазначивши, як саме мова стає опорою для збереження національної ідентичності і опору окупації.

Доцентка Аліна Калашнікова в своєму виступі розкрила тему «Художня мова війни», висвітливши соціокультурні джерела образного арсеналу сучасного українського мистецтва. Її аналіз показав, як мистецтво стає не лише засобом вираження емоцій, а й могутньою зброєю в інформаційному просторі.

Професор Ігор Рущенко презентував свої думки на тему «Когнітивна складова інформаційної війни», підкресливши важливість розуміння інформаційних операцій та їх впливу на громадську свідомість.

Магістрка соціології, випускниця кафедри 2023 року Анастасія Тюпа та доцентка Ірина Солдатенко привернули увагу учасників конференції до «Цифрової соціальної реклами в Україні під час війни», розкривши нові сенси, цілі та ефекти цього важливого інструменту в часи кризи.

Конференція підтвердила, що мова є потужним інструментом не лише комунікації, а й спротиву, культурного та соціального розвитку в умовах війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар