пʼятницю, 29 грудня 2023 р.

Вітаємо Вікторію Крижанівську із успішним захистом дисертації та отриманням диплома Доктора філософії!




17 листопада 2023 року випускниця аспірантури соціологічного факультету Вікторія Крижанівська блискуче захистила дисертаційну роботу "Студентський абсентеїзм в інформаційному суспільстві", присвячену соціологічній концептуалізації сутності абсентеїзму та визначенню причин студентського абсентеїзму в інформаційному суспільстві (науковий керівник доцент Максим Фоломєєв). Актуальність теми зумовлена новими соціальними потребами і запитами, які викликані процесами діджиталізації в інформаційному суспільстві, а також соціально-політичними кризами українського суспільства, що, зокрема, стосується інтеграції молоді до соціуму та політичній соціалізації, що відтворюється через практики політичної та громадянської діяльності в таких умовах. Для студентської молоді характерним є високий рівень абсентеїзму, політична пасивність та політичний інфантилізм, що потребує реагування з метою нівелювання загроз, ігнорування яких матиме негативні наслідки для функціонування суспільства, призводитиме до деформації функціонування демократичних інститутів і хиткості легітимності влади, консервативності політики та зниження представленості інтересів молоді. 

Власне емпіричне дослідження та аналіз вторинних даних дозволив виявити причини студентського абсентеїзму, особливості політичної та електоральної поведінки молоді, визначити як недоліки, так і переваги студентського абсентеїзму для функціонування суспільства (на основі SWOT-аналізу). На основі проведеного дослідження та виявлених причин студентського абсентеїзму були запропоновані рекомендації щодо мінімізації студентського абсентеїзму, зважаючи на загрози, до яких може призвести ігнорування цієї проблематики. 

Отримані результати та рекомендації можуть бути використані для посилення проєктів і заходів для розвитку громадянської освіти в Україні, формування чи оптимізації представленості молоді у політиці з метою сприяння представленості інтересів молоді в політиці та їх компетентнісній участі.





Немає коментарів:

Дописати коментар