пʼятницю, 17 березня 2023 р.

Досліджуємо інструменти належного демократичного врядування



    Відбувся дводенний науково - практичний семінар «Інструменти щодо належного демократичного врядування та принципів», реалізований за програмою проекту “Майбутнє публічного управління” FoPA (Project number GGC01009). Темою першого дня семінару була довіра до органів влади в умовах війни. Учасники винесли на обговорення результати своїх досліджень в цій темі. Доцент Олександра Дейнеко презентувала результати дослідження про практики супротиву українців під час війни. Доцент Ірина Солдатенко представила презентацію за темою “Довіра до влади в умовах війни”. Магістрантка соціологічного факультету Надія Головінова розповіла про майбутнє стратегічних комунікацій в умовах війни, студентка 4 курсу соціологічного факультету Ксенія Кікоть проаналізувала причини та наслідки комунікацій Уряду та кризу довіри до них.  Учасниками семінару були і студенти не тільки Каразінського університету, а й інших навчальних закладів з різних міст України. 16-17 березня 2023 вони представили свої наукові дослідження на семінарі й в секції «Інструменти щодо належного демократичного врядування та принципів» на студентській конференції Соціологія в (Пост)сучасності. Були презентовані дослідження щодо комунікацій, медіа, соціальної відповідальності, державного регулювання сучасних культурних практик. На обговорення було поставлено питання щодо ролі держави в формуванні та закріпленні нових культурних наративів.



    Особливу зацікавленість учасників викликали інтерактивні сесії. В перший день семінару учасники семінару виконали вправу з аналізу організаційної культури за теорією Едгара Шейна, проаналізувавши кейси, пов’язані з Міністерством освіти і науки, Міністерством іноземних справ, Міністерством культури. Працюючи в трьох групах, учасники обговорили кризові ситуації, в яких опинилися представники міністерств, можливі їх причини, корупційну вразливість цих організацій. 

    Друга вправа була присвячена формуванню бачення державного службовця в післявоєнній Україні. Учасники дійшли згоди у тому, що він має бути професійно підготовленим в сфері соціальних технологій, соціології, комунікацій, бути орієнтованим на вивчення громадської думки і спілкування з людьми. Мати соціальну уяву та відчувати відповідальність. Бути модерним патріотом і прагнути обійняти посаду державного службовця. 




    Робота за проектом продовжується і наступний захід - міжнародна конференція за участі експертів з державного управління зі Словаччини, України, Норвегії, Нідерландів. Конференція пройде в Харківському національному університеті імені В.Н.Каразіна 25-26 травня 2023.
    
    Проект реалізується в рамках Програми належного врядування та транскордонного співробітництва, яка співфінансується EEA Financial Mechanism та державним бюджетом Словацької Республіки. Метою проекту є забезпечення підготовки експертів для державних установ України та Словаччини шляхом співпраці двох університетських закладів – Університету імені Павла Йозефа Шафарика в Кошице (UPJŠ, Словаччина), зокрема факультету державного управління, та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Немає коментарів:

Дописати коментар