суботу, 30 вересня 2017 р.

Лариса Хижняк. МІФИ ПРО СОЦІАЛЬНУ СТАТИСТИКУ, ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА СОЦІОЛОГІВ ТА ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ




Нова наукова публікація доктора соціологічних наук, професора кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій Лариси Михайлівни Хижняк - звертає на себе увагу. 
Гостра назва й цікавий аналіз теми необхідності співпраці соціолога і статистика. 


У статті доводиться, що два потоки інформації – статистичної і соціологічної – слугують
інформаційній безпеці держави, адже дані статистичних обстежень і соціологічних досліджень в демократичному суспільстві виступають інформаційною базою прийняття управлінських рішень нарізних рівнях і в різних сферах суспільного життя. Висновки автора ґрунтується на тому, що у викладанні статистики соціологам цю науку і сферу практичної діяльності не можна зводити лише до збору інформації про масові суспільні явища або до процедур, які зумовлюють точність вимірювання цих явищ. Розвинена соціологічна уява передбачає, що соціологи усвідомлюють, як соціальна статистика створює новий вид знання, як вона зводить безліч різнорідних кількісних даних до якісних показників, створює нові сутності у вигляді понять, які існують лише в межах статистики. Автор 
акцентує на тому, що для підвищення інформаційної безпеки держави необхідна співпраця соціологів і статистиків, подолання міфів про статистику в процесі професійної підготовки соціологів.


Стаття опублікована у Віснику Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Серія: Соціологічні дослідження сучасного суспільства: методологія, теорія, методи, 2017.

Повний текст статті розміщено за посиланням

Немає коментарів:

Дописати коментар